Reizen en de wereld om ons heen
De voordelen van reizen hebben wij reeds uitvoerig bespreken. Echter, we zijn ons er van bewust dat reizen ook iets kost: de uitstoot van reizen heeft gevolgen voor de natuur om ons heen. Wij pretenderen niet alles perfect te doen, echter willen wij naast het steunen van mensen in de knel in ontwikkelingslanden ook ons steentje bijdragen op het gebied van klimaat.
Reizen heeft impact, zowel op natuur als op mensen. Reizen wordt steeds toegankelijker voor een grote groep mensen. Met name op het gebied van massatoerisme lopen we tegen onze grenzen aan. Echter, de wens om te blijven reizen is voor velen groot.
Wij bieden verschillende soorten reizen aan. Per type reis kijken wij naar de uitstoot die het reizen met zich meebrengt. Onze voorkeur heeft zoveel als mogelijk onze uitstoot te reduceren. En waar het niet mogelijk is om te reduceren kiezen wij voor compenseren.
Reizen zonder footprint, dat is het ideaal waar we naar streven. Tegelijkertijd weten we dat het halen van dit doel tijd zal kosten. Er ligt een wereld aan uitdagingen. Enerzijds de ambitie en anderzijds de drempels die nog moeten worden geslecht alvorens we klimaatneutraal kunnen reizen. Dat is de lange termijn.
Met name voor bestemmingen verder weg is de trein dan wel touringcar geen mogelijkheid. Dan zijn wij genoodzaakt om gebruik te maken van het vliegtuig. Wij weten dat vliegen een bepaalde uitstoot met zich meebrengt. De luchtvaartsector is op dit moment verantwoordelijk voor 2-3% van de wereldwijde CO2-uitstoot.
Helemaal niet vliegen zien wij niet als oplossing. Als we namelijk het reizen naar derdewereldlanden helemaal achter ons laten, dan zou dat een ramp zijn voor de lokale bevolking. Toerisme is daar vaak de voornaamste inkomstenbron. Daarom is het belangrijk om goed over de toekomst na te denken, maar ook de realiteit van vandaag de dag niet uit het oog te verliezen.
Graag nemen wij jemee in ons verhaal wat wij doen om te verduurzamen.
AmiGO Reizen kiest al sinds 1978 voor mensen in de knel. Bewust reizen en tegelijkertijd goed voor de mensen zorgen die op deze planeet wonen. AmiGO Reizen kiest met overtuiging voor mensen in de knel die in ontwikkelingslanden wonen en biedt hen oplossingen die morgen al effect hebben.
Al jarenlang werken wij samen met de ZOA. Een noodhulp- en wederopbouworganisatie voor mensen in crisisgebieden. De filosofie van hulp, hoop en herstel spreekt ons zeer aan. AmiGO Reizen kiest voor projecten waar een visie en een ziel in zit. Anders dan alle andere hulp en projecten. De ZOA methode heeft namelijk heel veel impact.
Bosbouw in Ethiopië
De regio Gambella, in het zuidwesten van Ethiopië, vangt veel gevluchte Zuid-Sudanezen op. Het aantal vluchtelingen is zo groot dat er meer vluchtelingen dan lokale inwoners zijn. Dit zorgt niet alleen voor een groot tekort aan voedsel en werkgelegenheid, maar ook voor een enorme belasting van het milieu. Inwoners gebruiken bomen in het gebied als brandhout, waardoor er veel ontbossing is. Daarom is ZOA in 2015 het Bonga-project gestart dat verschillende problemen tegelijkertijd aanpakt; en dat alles begint bij het planten van bomen!
Het doel is om in totaal 500 hectare in Gambella te beplanten met bomen. Tevens worden fruitzaailingen beschikbaar gesteld als bron voor voedsel en een diverser eetpatroon. De bebossingsactiviteiten zijn gebaseerd op een participatieve aanpak vanuit de gemeenschap, waarvan zowel de lokale bevolking in Bonga als vluchtelingen in het kamp Jewi rechtstreeks profiteren. Zij zullen de kwekerijen beheren, zaailingen klaarmaken en bomen en fruitgewassen planten. Met dit inkomen kunnen ze voorzien in hun eigen levensonderhoud.
Deze aanpak creëert direct aantoonbaar meerwaarde voor mens, dier, klimaat en planeet. Het zorgt voor zowel armoedebestrijding, als natuurbehoud en een beter milieu.
Door het planten van bomen zorgen we voor herbebossing. Herbebossing zorgt uiteraard niet voor het vergroenen van je vluchten, echter is het wel een manier om het evenwicht tussen CO2-uitstoot en opname te helpen herstellen. Alle bossen wereldwijd kunnen namelijk tonnen CO2 per jaar opnemen. De bossen zijn de longen van de planeet. Bomen zuiveren de lucht door CO2 op te nemen en om te zetten in zuurstof. Dus naast het verminderen/reduceren van onze CO2-uitstoot, helpt het planten van bomen ook de bestaande CO2 in de atmosfeer van de aarde te verminderen.